Laatste blog

Laatste blog

Dit is onze laatste blog. De boot is verkocht, de reis ten einde. Na een mooi jaar met veel hoogtepunten heeft Bert besloten een nieuwe uitdaging aan te gaan en niet verder te reizen met de boot. Ik heb nog lang getwijfeld maar heb besloten niet alleen of met iemand anders de reis voort te zetten dus was verkoop van de boot de beste optie. En dat hebben we gedaan!

Tussen de laatste blog en de verkoop van de boot zitten nog wel een paar maanden heel veel zeilplezier. Ondanks de leuke reacties en het plezier om iedereen van onze avonturen op de hoogte te stellen is de zin om te schrijven ons onderweg een beetje vergaan. In deze blog vertel ik kort hoe de laatste maanden waren.

In Suriname genieten we van lekker eten, mooie trips naar het binnenland en een heerlijke plek aan de Suriname rivier. Mijn vader en zijn vriendin komen nog ruim 2 weken op bezoek en we ontspannen maximaal. Het is heerlijk om na zo’n oversteek te kunnen genieten van zo’n prachtig land en Suriname staat na dit bezoek dan ook erg hoog op ons lijstje van favoriete bestemmingen. Na ruim een maand vertrekken we met z’n drieën naar Trinidad. De oversteek is lang en zwaar. Heel veel wind, onstuimige zee en ontelbaar kleine stormpjes (Squalls). We zijn inmiddels wel wat gewend en zijn in staat om te genieten. Anna Maj zeilt voor het eerst een lang stuk mee en ook zij geniet ervan! In Trinidad vallen we met onze neus in de boter! Het is carnaval! De Carnaval van Port of Spain is op Rio de Janeiro na de grootste carnaval ter wereld. We genieten van de sfeer, de mensen, de muziek en de uitbundigheid. We dansen op straat tot onze voeten het niet meer aankunnen.
Van Trinidad varen we ‘s nachts naar Grenada, waar Mirthe voor 3 maanden aan boord stapt en Anna Maj ons weer verlaat. Ook ik stap even van boord voor een 3-weekse roadtrip door de USA. Na zo lang op een kleine boot op elkaars lip te leven leek het mij fijn om even alleen te zijn en van een andere omgeving te genieten. In de maanden die volgen zeilen we door de Caraïben en zien veel eilanden, witte stranden, blauw water, veel dieren en prachtige natuur.

Op het moment dat we besluiten de boot te koop te zetten komen we in contact met mensen die interesse hebben. Mooier kan het niet lopen. Zonder makelaar en zonder online advertenties verkopen wij de boot aan een heel lief Canadees gezin. We komen overeen dat we de boot eind Juni in Grenada overdragen en zo geschiedde. Het is een fijne gedachte dat de Panta Rhei in goede handen zal zijn en verder gaat waar wij gestopt zijn.

Bert is na de verkoop voor een welverdiende vakantie naar Bonaire vertrokken waar hij weer herenigd is met Mirthe en ik heb besloten te gaan backpacken in Costa Rica waar ik op het moment van schrijven nog verblijf. Niet te lang meer, ik heb zin om weer naar Nederland te komen.

We kijken terug op een fantastisch avontuur. We hebben fantastische plekken gezien, genoten van het zeilen en leuke mensen ontmoet. Maar zoals verwacht was het niet alleen paradijs. Zeilen is niet altijd comfortabel. Slapen en eten is soms lastig en ook het samenleven op zo’n kleine ruimte is een uitdaging waar we niet altijd uitkwamen. Ik durf voor ons beiden te spreken als ik zeg dat we veel geleerd hebben en heel trots en blij zijn dat we deze reis hebben gemaakt.

Bedankt voor het meeleven en meelezen en hopelijk weer tot snel!

Liefs Joris

12 Comments

 1. Rupert

  Beste Joris , goed je in Suriname te hebben gezien en leuk dat je Hans in Costa rica hebt bezocht .
  Ben benieuwd wat je gaat doen terug in Nederland .
  Groeten
  Rupert

 2. Anouk

  Hoi Joris, wat was het zalig in Suriname! Het eten, de jungle, de muggen, het sfeertje en natuurlijk de maffe auto’s en de hobbelweg. De verschillende nationaliteiten, de griek die geen griek was en Dimitri. Toen ik op tweede kerstdag met de jongens school wilden gaan doen, waren jullie zo vriendelijk onze jongens er op te wijzen dat het kerst was.🤣 Ook wij hebben het land in ons hart gesloten en vonden het leuk daar met jullie te zijn. Als je in costa rica nog bij jullie gezellige opstapper langs gaat, doe hem de hele hartelijke groeten van ons!

 3. René

  Bedankt voor alle mooie verhalen en foto’s beiden. Jullie hebben iig ervaringen opgedaan die je je hele leven niet meer zult vergeten en waar je nog ns wat aan hebt.
  Blij dat jullie ernstige averij bespaard is gebleven. Sterkte weer met het landleven en groet,

  René

 4. Christa

  Lieber Joris, es war herrlich etwas von Eurem Abenteuer mit zu erleben. Vielen Dank für alle Berichte und die schönen Fotos. Ich hoffe, ihr werdet euren neuen Weg gut finden und euer Abenteuer in ewiger guter Erinnerung behalten. So ein Erlebnis vergisst man nie! Alles Gute für den nun neuen Lebensabschnitt mit viel Freude und Glück.
  Alles Liebe von Tante Christa

 5. Jose

  Lieve Joris en Bert, een einde aan jullie mooie en bijzondere avontuur met de Panta Rhei, die gelukkig in goede handen is overgegaan zoals je schrijft.
  Ik vond het heerlijk om jullie verhalen te lezen en wens jullie beiden een mooi “landleven”. Dikke knuffel.

 6. Ria

  Genieten jullie nog maar even. Als jullie terug in Nederland zijn begint het normale leven weer en dat zal ook wel weer even wennen zijn.
  Bedankt voor jullie blogs en ik heb hiervan genoten.
  Joris, ik stuur je een prive berichtje binnenkort.
  Liefs voor jullie beiden.
  Ria

 7. Winnifred van Nes

  Ha Joris. Ook ik heb genoten van jullie avontuur. Veel succes met de verdere toekomst en wellicht tot ziens.
  Liefs, Winnifred

 8. Jos van der Heijden

  Fijn dat jullie deze droom hebben kunnen verwezenlijken
  Fantastisch deze onvergetelijke ervaring.
  Maar ook goed dat jullie weer “thuis” zijn

  Papa en Marja

 9. José Stolk

  Wat een avontuur is het geweest! En jullie hebben het toch maar gedaan! Petje af! Ik heb ook genoten van jullie verhalen. En nu op naar nieuwe avonturen! Liefs mama /José

 10. Saskia

  van begin tot en het eind heb ik genoten van jullie avontuur. Ik ben trots op hoe jullie dit hebben gedaan met zoveel passie en liefde voor het ‘zijn’ en de Pata Rhei.

  Enne… Nederland is ook heel mooi om naar terug te keren.

  Liefs Saskia

 11. Angeline

  Lieve Joris en Bert,
  Fantastisch, dat jullie het lef hebben gehad om jullie droom waar te maken. En jullie deden het!!! Ook al was de tijd korter dan gepland. Jullie hebben waanzinnig veel gezien en ervaringen opgedaan. Fijn, dat jullie je reis ook voor de meelezers met een blog afsluiten. Ook weer een eerlijke blog. Dank jullie voor het hebben kunnen meegenieten via jullie geschreven indrukken en de foto’s. Een nieuwe fase breekt aan. Ook een avontuur om op het land jullie weg weer te gaan. Daarom, alle goeds en wijsheid om de nieuwe draai te vinden!!! Wordt vervolgd……
  Liefs, Angeline

 12. Alexander Noorman van der Dussen

  Nou ja Joris, wij dachten we gaan mee naar de west Pacific. 🙂 Reizen is ook switchen van plan. Jammer dat je schip nu weg is, momenteel zoek ik er zelf 1 waarin ik kan staan. Dit was in die van jullie. Ben alleen het type schip kwijt. Kun je me dat nog vertellen. Verder ben je altijd welkom aan boord van mijn la dolce vita. Groet uit NL van Alexander en Joannemie (in Kaapverdië ontmoet)

Comments are closed.